Sunday, June 17, 2012

Γιατί τόσος φόβος, ρε παιδιά;

Τον τελευταίο καιρό, και όσο περισσότερο πλησιάζουν οι εκλογές παρατηρώ τον σχηματισμό ενός "διπόλου" (σικ) στον κόσμο:

Αφενός υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι χαίρονται διότι είναι πεπεισμένοι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα βγει αυτοδύναμος, θα σχηματίσει κυβέρνηση, θα κάνει πράξη το πρόγραμμά του στο έπακρο, θα φέρει ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο και όλοι οι λαοί της γης θα ζήσουμε ευτυχισμένοι και ενωμένοι ενώ θα τραγουδάμε αγκαλιά το "Give Peace A Chance".

Αφετέρου υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι ανησυχούν, φοβούνται και ανεβάζουν πίεση στην σκέψη του τί πρόκειται να συμβεί αύριο. Άλλοι φοβούνται ότι θα πάμε στη δραχμή, άλλοι ότι θα πεινάσουμε, άλλοι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα πραγματοποιήσει τίποτε από αυτά που λέει, άλλοι ότι θα γίνει πόλεμος, άλλοι ότι πύρινες γλώσσες θα πέσουν σε όλη την Ελλάδα και τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που φοβόντονται ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α σπέρνει αυταπάτες και με αυτό τον τρόπο θα εξημερώσει το ρωμαλέο και μέχρι στιγμής ασυγκράτητο λαϊκό κίνημα με αποτέλεσμα να στείλει τον κόσμο σε χειμερία νάρκη για χρόνια ολάκερα.

Η απορία μου κυρίως σχετίζεται με το δεύτερο κομμάτι της κοινωνίας, μιας και όσον αφορά στο πρώτο, μπορώ να κατανοήσω το γεγονός ότι ο Έλληνας (αγωνιστής ή μη) έχει ανάγκη την ελπίδα, τώρα περισσότερο από ποτέ.


Και η απορία μου είναι η εξής: "γιατί τόσος φόβος, ρε παιδιά;"

Από μικρός θυμάμαι ότι δεν είχα δώσει σημασία σε καμία εκλογική αναμέτρηση (με εξαίρεση μια φορά που είχε "βγει" το Πα.Σο.Κ και όλοι στο κέντρο πανηγυρίζανε και χαμογελούσαν, οπότε χαιρόμουν και 'γω μαζί τους).

Από ένστικτο καταλάβαινα ότι οποιοδήποτε και να ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα ανάμεσα σε Πα.Σο.Κ και Ν.Δ., τίποτα δεν άλλαζε. Οποιαδήποτε και να ήταν η κυβέρνηση, η πολιτική παρέμενε ίδια και απαράλλαχτη.


Κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων που έβγαιναν Πα.Σο.Κ και Ν.Δ.  (με αποκορύφωμα τα δύο τελευταία χρόνια) περάσαμε τόσα: σκάνδαλα, σκληρά μέτρα λιτότητας, τρομοκρατία, βία (ψυχολογική και φυσική), κι άλλη τρομοκρατία, καταστολή, έλλειψη δικαιοσύνης, έλλειψη αξιοπρέπειας, ακόμη περισσότερη τρομοκρατία. Κοινώς, μας πήραν και τα σώβρακα.


Και τώρα; Τώρα πρώτη φορά υπάρχει η πιθανότητα για κάτι καινούριο: υπάρχει η πιθανότητα εκλογής μίας αριστερής δύναμης (παρά τις πολλές διαφωνίες για "δεξιάς στροφές κ.λ.π") η οποία θα εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό φιλολαϊκό πρόγραμμα και θα δώσει "ανάσα" στον ελληνικό λαό.

Και όλους εσάς που φοβάστε, ανησυχείτε, και κινδυνολογείτε για την επόμενη μέρα, είτε επειδή πιστεύετε ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα, είτε επειδή φοβάστε την έξοδο από το ευρώ, είτε επειδή θεωρείτε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι χειρότερος από το ΠαΣο.Κ, είτε επειδή πιστεύετε ακράδαντα ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι ο θανάσιμος εχθρός του "λαϊκού κινήματος", θέλω να σας ρωτήσω το εξής:

Αν το Πα.Σο.Κ συγκέντρωνε και πάλι τα συνήθη ποσοστά του, και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα διεκδικούσε αυτό με τη Νέα Δημοκρατία τη πρώτη θέση, θα ήταν καλύτερα;

Ή για να το κάνω ακόμη πιο "ζουμερό", αν είχατε τη δυνατότητα να αλλάξετε την πραγματικότητα πατώντας ένα μικρό κουμπάκι, θα επιλέγατε αυτόματα  το Πα.Σο.Κ να συγκέντρωνε τα ποσοστά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α;

Η στάση της κοινωνίας, από τον απλό κόσμο (ο οποίος σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν στην χειρότερη περίπτωση αδιάφορος), μέχρι και ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς η οποία έχει επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ πιο λυσσαλέα από οποιοδήποτε άλλο κόμμα σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, μου λέει ότι ίσως και να το προτιμούσατε.

Τον τελευταίο καιρό μου δημιουργείται η εντύπωση ότι ο κόσμος προτιμούσε τη βεβαιότητα της καταστροφής, η Αριστερά γούσταρε την κατάσταση στην οποία μια αντιλαϊκή δύναμη ήταν στην κυβέρνηση και μπορούσε να κριτικάρει από κάποια "ασφαλή θέση". Οι εχθροί τότε ήταν ξεκάθαροι, η στάση που έπρεπε να ακολουθήσει ο κόσμος πιο ξεκάθαρη, και η ελπίδα απουσίαζε παντελώς.

Σε όλους εσάς που ανησυχείτε και φοβάστε λοιπόν, να σας υπενθυμίσω τί έχουν "περάσει" τόσο καιρό το Πα.Σο.Κ και η Νέα Δημοκρατία. Σε όλους εσάς που φοβάστε μήπως και βγούμε από το ευρώ,  να σας θυμήσω πόσα ευρώ είναι ο μισθός μας. Στην Αριστερά, που φοβάται μήπως ο λαός "κοιμηθεί", επαναπαυθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ τον πουλήσει (ακόμη και σε εκείνη την Αριστερά που θεωρεί δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον πουλήσει ή ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη υλοποιήσιμο) να πω ότι αν θεωρεί ότι έχει μαγκιά, τότε θα καταφέρει να συγκροτήσει τον κόσμο ενάντια και στο ΣΥΡΙΖΑ και σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, οπότε να μη φοβάται.

Σε όλους εσάς που ανησυχείτε και φοβάστε, έχω να πω το εξής: Στην χειρότερη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που βγει πρώτος, θα κάνει ό,τι το Πα.Σο.Κ και η Νέα Δημοκρατία.

Σε όλους εσάς που αγχώνεστε με το ποιά θα είναι η εξέλιξη, έχω να πω το εξής: ό,τι και να γίνει, αυτό που έδειξαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τελικά είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πράγματα. Πάντα ήταν και πάντα θα είναι.

Σε όλους εσάς που τρέμετε μπροστά στο αύριο, έχω να πω το εξής:  χαμογελάστε, τα πράγματα μόνο καλύτερα μπορούν να πάνε.

Σε όλους εσάς που δεν ξέρετε τι θα σας ξημερώσει, έχω να πω το εξής:


"Καληνύχτα.Αύριο που ξημερώνει άλλη μέρα αμφισβητήστε όσους την απειλούν και την φοβίζουν.Ψάξτε αυτούς που θέλουν να την χαρούν μαζί σας." 
(από το twitter του Κώστα Βαξεβάνη)









No comments:

Post a Comment